Selasa, 29 Disember 2009

Ketika Cinta Bertasbih




Hayati senikata lagu ini yang akan menginafkan diri kita

Isnin, 28 Disember 2009

The First One


1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS

5.. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah: Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam: Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW: Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita: Sumayyah binti Khabbat RA

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan: Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW: Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW: Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA

24.. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawayah bin Abi Sufyan RA

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : H arun Ar-Rasyid RH

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA

27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW: Ali bn Abi Tholib RA

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA

30. Orang yang pertama masuk Syurga : Nabi Muhammad SAW

Selasa, 15 Disember 2009

Promosi Dajjal Di Balik Film 2012

Benarlah Ahmad Thomson ketika di dalam bukunya yang berjudul Dajjal – The AntiChrist mengatakan bahwa dunia yang sedang kita jalani dewasa ini –terutama sejak hampir satu abad yang lalu- telah menjadi sebuah Sistem Dajjal. Peradaban dunia semenjak raibnya sistem Islam yang bernama Khilafah Islamiyyah telah perlahan namun pasti mengarah dan membentuk diri menjadi sebuah peradaban yang sarat dengan Dajjalic Values. Kian hari kian nyata bahwa nilai-nilai Ilahi yang suci dan mulia secara sistematis mengalami marginalisasi atau penghapusan.

Sedemikian hegemoniknya sistem Dajjal sehingga menurut Ahmad Thomson bilamana dalam waktu dekat si oknum Dajjal muncul ke tengah umat manusia, maka ia akan segera dinobatkan menjadi pemimpin sistem tersebut. Sebab sistem yang dibangun dengan sebutan Novus Ordo Seclorum (the New World Order) ini sangat compatible dengan karakteristik oknum Dajjal. Berbagai lini kehidupan telah dirancang dan dibentuk agar sepadan dengan the arrival of the AntiChrist (kedatangan Dajjal). Segenap lini kehidupan manusia yang mencakup ideologi, politik, ekonomi, sosial, budaya, militer, pertahanan-keamanan, pendidikan dan hukum dijauhkan dari dienullah atau nilai-nilai Islam. Bahkan aspek entertainment-pun diarahkan untuk menyambut kedatangan Dajjal.

Oleh karenanya saudaraku, waspadailah berbagai filem yang dewasa ini menjadi primadona bentuk hiburan di abad modern. Salah satunya ialah filem box office yang dewasa ini sedang menyedot perhatian sebagian besar penduduk planet bumi, yaitu filem berjudul 2012. Apa sesungguhnya masalah filem ini?

Pertama, filem ini ingin mengkondisikan umat manusia untuk meyakini bahwa the end of time atau apocolypse atau –katakanlah- hari Kiamat bakal terjadi pada tarikh tertentu yang sudah bisa diprediksi, yaitu tarikh 21 desember tahun 2012. Ini merupakan suatu ramalan yang sangat berbahaya dari sudut pandang aqidah Islam. Mengapa? Karena Islam mengajarkan setiap kita untuk menyadari bahwa hanya Allah saja yang tahu bila persisnya hari Kiamat bakal terjadi. Bahkan Nabi Muhammad shollallahu ’alaih wa sallam juga tidak tahu bila persisnya hari Kiamat.


يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّي

لَا يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلَّا هُوَ ثَقُلَتْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ

لَا تَأْتِيكُمْ إِلَّا بَغْتَةً يَسْأَلُونَكَ كَأَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَا

قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

”Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: "Bilakah terjadinya?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru-haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba". Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui". (QS Al-A’raaf ayat 187)

Satu-satunya isyarat soal jadwal hari Kiamat dari Rasulullah shollallahu ’alaih wa sallam hanyalah bahwa ia bakal terjadi pada hari Jumat. Namun jumat tarikh, bulan dan tahun berapa? Wallahu a’lam. Hanya Allah Yang Maha Tahu. Rasulullah shollallahu ’alaih wa sallam bersabda:

وَلَا تَقُومُ السَّاعَةُ إِلَّا فِي يَوْمِ الْجُمُعَةِ

“Dan tidak akan terjadi hari Kiamat kecuali pada hari Jum’at.” (HR Muslim)

Maka barangsiapa yang sesudah maupun sebelum menonton filem ini meyakini bahwa hari Your browser may not support display of this image. Kiamat pasti bakal terjadi pada tarikh 21 desember tahun 2012, berarti ia telah mempertaruhkan eksistensi aqidahnya. Sebab seorang muslim senantiasa meyakini bahwa hanya Allah Yang Maha Tahu perkara nyata maupun ghaib. Jika ada pihak selain Allah yang layak memberi tahu kita soal perkara ghaib seperti jadual Kiamat, maka itu sepatutnya adalah Nabi Muhammad shollallahu ’alaih wa sallam utusan Allah yang seringkali memang diberitahu Allah rahasia-rahasia perkara ghaib. Namun dalam hal ini kita tidak mendapati satu hadis pun yang menjelaskan tarikh, bulan dan tahun kejadian hari Kiamat. Sikap mempercayai adanya fihak selain Allah yang mengetahui perkara ghaib bisa mengantarkan seseorang terjatuh kepada dosa syirik...! Sebab ia rela mengalihkan kepercayaannya dalam perkara ghaib kepada fihak selain Allah.

Kedua, filem 2012 ini ternyata berakhir dengan masih adanya segelintir manusia yang dapat survive atau bertahan hidup sesudah dahsyatnya peristiwa hari Kiamat. Padahal dalam keimanan Islam, kita diajarkan bahwa pada saat Malaikat Israfil meniup sangkakala pertama kali sebagai tanda Kiamat berlangsung, maka segenap makhluk bernyawa akan dimatikan Allah. Bukti bahwa semua dimatikan ialah bahwa kemudian Malaikat Israfil akan meniup sangkakala kedua kalinya sebagai pertanda berlangsungnya hari Berbangkit, yaitu hari dimana kembalilah roh-roh ke jasadnya masing-masing untuk hidup kembali.

وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَمَنْ فِي الْأَرْضِ
إِلَّا مَنْ شَاءَ اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخْرَى فَإِذَا هُمْ قِيَامٌ يَنْظُرُونَ

”Dan ditiuplah sangkakala, maka matilah siapa yang di langit dan di bumi kecuali siapa yang dikehendaki Allah. Kemudian ditiup sangkakala itu sekali lagi, maka tiba-tiba mereka berdiri menunggu (putusannya masing-masing).” (QS Az-Zumar ayat 68)

Artinya, kita dapat menyimpulkan bahwa ide di balik filem ini sungguh mengerikan, karena ia ingin mengajak penonton mengingkari adanya Kiamat dalam pengertian aqidah Islam. Islam mengajarkan bahwa hari Kiamat merupakan the day of total destruction of the whole universe by Allah the Al-Mighty Creator (hari penghancuran total alam semesta atas kehendak Pencipta Yang Maha Kuasa, AllahSubhanahu wa ta’ala). Hari Kiamat merupakan berakhirnya kehidupan fana dunia untuk selanjutnya akan hadir kehidupan abadi akhirat yang sangat berbeda dengan dunia fana ini.

Sedangkan Kiamat menurut produser filem peradaban Sistem Dajjal hanyalah sebuah proses evolusi perjalanan kehidupan manusia di dunia. Sehingga setelah berlangsungnya apocolypse masih ada segelintir manusia yang sanggup terus hidup melewati dahsyatnya hari kehancuran tersebut. Lalu tentunya akan ada sejenis kehidupan dan peradaban baru yang muncul di muka bumi. Selanjutnya, siapakah yang bakal memimpin dan berkuasa di dunia sesudah 2012?

Ketiga, jika kita buka situs www.whowillsurvive2012.com yang merupakan 2012 - Official Movie Site, maka bila Anda klik kotak berjudul ”The Experience”, maka Anda akan temukan salah satu kotak pilihan lagi dengan judul Vote For The Leader of the Post 2012 World (Pilihlah Pemimpin Dunia Paska 2012). Apakah gerangan maksudnya?

Saudaraku, sungguh saya khawatir bahwa gagasan mendasar di balik filem ini ialah keinginan produsernya untuk secara implisit mempromosikan kehadiran Sang Penyelamat Dunia Palsu yaitu Dajjal. Lalu Dajjal akan digambarkan sebagai Pemimpin dan Pelindung para survivors (orang-orang yang berhasil selamat melewati bencana 2012). Sungguh, mereka benar-benar berharap bahwa umat manusia akan memandang Dajjal sebagai figur pemilik surga dan neraka, atau dialah Tuhan. Barangsiapa mematuhinya dan merasa butuh kepadanya bakal diberikan surga kepadanya. Dan barangsiapa yang mengingkarinya dan merasa tidak butuh kepadanya bakal dimasukkan ke dalam neraka Dajjal. Sehingga Rasulullah shollallahu ’alaih wa sallam bersabda:

وَإِنَّ مِنْ فِتْنَتِهِ أَنَّ مَعَهُ جَنَّةً وَنَارًا فَنَارُهُ جَنَّةٌ وَجَنَّتُهُ نَارٌ

“Dan sesungguhnya di antara fitnahnya Dajjal memiliki surga dan neraka. Maka nerakanya adalah surga (Allah) dan surganya adalah neraka (Allah).” (HR Ibnu Majah)

Maka sudah tiba masanya bagi setiap muslim untuk mempersiapkan diri dan keluarganya dari fitnah yang paling dahsyat sepanjang zaman, yaitu fitnah Dajjal. Nabi Muhammad shollallahu ’alaih wa sallammengajarkan beberapa kiat untuk menyelamatkan diri dari fitnah Dajjal, di antaranya:

Pertama, bacalah doa permohonan perlindungan Allah pada saat duduk sholat tahiyyat terakhir dalam sebelum salam kanan dan kiri:

اللهم إني أعوذبك بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ

وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ

"Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari azab jahannam, dari azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian serta dari jahatnya fitnah Al-Masih Ad-Dajjal" (HR Muslim)

Kedua, bacalah surat Al-Kahfi di malam Jumat atau hari Jumat sesuai hadits berikut:

من قرأ سورة الكهف يوم الجمعة فأدرك
الدجال لم يسلط عليه ، - أو قال : لم يضره

“Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi di hari Jumat, maka Dajjal tidak bisa menguasainya atau memudharatkannya.” (HR Baihaqi)
Ketiga, hafalkan sepuluh ayat pertama surat Al-Kahfi sesuai hadits berikut:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنْ فِتْنَةِ الدَّجَّالِ

"Barangsiapa menghafal sepuluh ayat pertama surah Al-Kahfi, ia terlindungi dari fitnah Dajjal." (HR Abu Dawud)
Keempat, menjauh dan tidak berkeinginan mendekati Dajjal pada masa kemunculannya telah tiba sesuai hadits berikut:

مَنْ سَمِعَ بِالدَّجَّالِ فَلْيَنْأَ عَنْهُ فَوَاللَّهِ إِنَّ الرَّجُلَ لَيَأْتِيهِ

وَهُوَ يَحْسِبُ أَنَّهُ مُؤْمِنٌ فَيَتَّبِعُهُ مِمَّا يَبْعَثُ بِهِ
مِنْ الشُّبُهَاتِ أَوْ لِمَا يَبْعَثُ بِهِ مِنْ الشُّبُهَاتِ هَكَذَا قَال

"Barangsiapa mendengar tentang Dajjal, hendaknya ia berupaya menjauh darinya, sebab -demi Allah- sesungguhnya ada seseorang yang mendekatinya (Dajjal) sedang ia mengira bahwa Dajjal tersebut mukmin kemudian ia mengikutinya karena faktor syubhat (tipu daya) yang ditimbulkannya." (HR Abu Dawud)

Kelima, menetap di Mekkah atau Madinah pada masa Dajjal telah keluar dan berkeliaran dengan segenap fitnah yang ditimbulkannya. Sebagaimana hadits berikut:

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَيْسَ مِنْ بَلَدٍ إِلَّا سَيَطَؤُهُ الدَّجَّالُ إِلَّا مَكَّةَ وَالْمَدِينَةَ وَلَيْسَ نَقْبٌ مِنْ أَنْقَابِهَا إِلَّا عَلَيْهِ الْمَلَائِكَةُ صَافِّينَ تَحْرُسُهَا

"Tidak ada negeri (di dunia) melainkan akan dipijak (dilanda/diintervensi) oleh Dajjal kecuali Mekah dan Madinah kerana setiap jalan dan lereng bukit dijagai oleh barisan Malaikat." (HR Bukhari-Muslim)

Khas Untuk Wanita


Hakikat Cinta Bersemi Abadi

Yang dicari bukan putera raja,
Biarlah putera agama.
Yang diimpi biarlah tak punya rupa,
Asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai bukan sempurna sifat jasmani,
Asalkan sihat ruhani, sempurna hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat,
Asalkan perjuangannya ada semangat.
Yang datang tak perlu rijal yang gemilang,
Kerana aku serikandi dengan silam yang kelam,
Yang dinanti, bukan lamaran permata,
Cukuplah akad dan janji setia,
Dan yang akan terjadi,
Andai tak sama kehendak hati,
Aku redha kehendak Illahi.

Khamis, 10 Disember 2009

Terimalah Aku Seadanya

Penilaian kita kepada orang lain bukan hanya pada perkataan pertama yang di ucapkan tapi dari keikhlasan ucapan yang dilontarkan. Kita tidak seharusnya mengambil perkataan pertam yang dilontarkan tapi kita perlu menilai dan menghayati perkataan lain yang diluahkan. Mana mungkin kita boleh meletakkan keputusan orang lain dengan keputusan yang kita buat.

Bengong dikatakan kita membuat keputusan dalam hidup orang lain. Apa yang orang ucapkan kita perlu nilai dahulu, jangan hanya sekali dengar kita buat keputusan orang tu tak sukakan kita. Nilai dari segi layanan, dari segi kemesraan, dari segi keikhlasan hati dia melayan kita sebelum ini. Jangan hanya satu perkataan atau ayat membuatkan kita menjadi jauh dari dirinya. Jangan kerana sedikit kesilapan dia pada kita membuatkan hubungan yang mesra, romantic, penuh dengan bunga-bunga cinta, penuh dengan kasih saying terlerai begitu sahaja kerana keegoan, sikap kita yang tidak memikirkan kesan jangka panjang dalam hubungan kita dengan insan yang mencurahkan segala kasih sayang dan harapan kepada kita terburai begitu saja.

Dalam hubungan tiada yang sempurna. Tiada yang mampu memberikan 100% kesempurnaan kepada pasangannya walaupun insan itu seorang nabi yang dicintai. Saidina Aisyah R.A pernah merungut pada Baginda Muhammad S.A.W mengenai hubungan mereka, layanan baginda kepada beliau yang kurang berbanding isteri pertama Baginda, Saidina Khadijah. Memang lumrah dalam kehidupan dan hubungan suami isteri, kekasih yang bercinta, kawan yang baik tiada yang sempurna kerana manusia itu penuh dengan kelemahan yang tak terjangka oleh kita. Pasangan betul-betul memahami sahaja yang boleh menilai kesempurnaan itu menurut kemampuan pasangannya. Terimalah pasangan kita seadanya, biar dia tak mampu memberikan 100% kesempurnaan tapi cukuplah dia mampu memberikan kebahagiaan dalam hubungan kita. Biarlah pasangan kita itu mampu membuat diri kita tersenyum selalu, cukuplah sekadar dia mampu menghiburkan hati kita sewaktu kita kemurungan, cukuplah dia mampu membelai diri kita waktu kita kesakitan, cukuplah dirinya mampu menjadi teman waktu kita kesusahan, cukuplah dirinya mampu menyapa kita sewaktu kita kesunyiaan.

Bagi diriku yang bengong dalam hubungan ni. Cukuplah aku mampu melihat dia tersenyum setiap masa yang akan membuat aku berasa lebih yakin untuk berdiri, cukuplah aku mampu menemani dirinya sewaktu dirinya kesepian, cukuplah diriku mampu membelai dirinya sewaktu dirinya meraung kesakitan, cukuplah diriku sentiasa hadir dalam dirinya sewaktu dirinya kesusahan, cukuplah diriku sentiasa ada sewaktu dirinya sakit atau suka. Memang aku bukan berbakat dalam nyanyian, aku bukan berbakat dalam musik, aku bukan berbakat dalam semua bidang. Tapi percayalah aku sentiasa ada dalam menghadapi rintang hidup bersama dirinya.

Percayalah sayangku, aku berusaha mendampingi dirimu tika kau resah, terimalah aku seadanya jika kau ingin bersamaku lagi. Aku bukan insan yang sesempurna yang kau inginkan.

Isnin, 7 Disember 2009

Cita-Cita TIme SEKolah ReNDah

Malas nk tulis banyak tapi aku memang bosan sejak dua menjak ni.
semua yang aku buat disulami oleh keboringan..
makan boring..tido boring nak drive keta lagi la boring..kadang-kadang fantasi aku bagus gak..aku piki nak cipta sebuah keta yang guna semua jenis sensor..boleh pusing sendiri..set je nak pegi mana, tekan satu punat trus jalan dan kita sebagai 'pemandu' keta tu just duduk @ tido jew dalam keta..xpayah tekan minyak, tak payah pulas stereng dan lain-lain lagi la kelengkapan untuk menggerakkan keta tu..kadang-kadang fantasi memberi kita inspirasi untuk jadi lebih baik dari hari ni..

Jom kita kembali ke zaman kanak-kanak dulu..masuk ja sekolah rendah soalan yang jadi kegemaran cikgu sekolah time aku dulu era 90-an ialah...

Cikgu : Kamu nak jadi apa bila besar nanti
Murid : nak jadi cikgu, cikgu
(ni time dialog darjah satu)

darjah dua plak
Cikgu : Apa cita-cita kamu bila besar nanti
Murid 1 : Askar cikgu sebab pakai senapang.
Murid 2 : Jadi Polis cikgu
Murid 3 : Jadi Bomba cikgu
Murid 4 : Jadi Posmen cikgu
(ni ayat bila dah kenal badan uniform)

Darjah 3
Cikgu : Kamu nak jadi apa bila besar nanti
Murid 1 : nak jadi ustazah
Murid 2 : nk jadi doktor cikgu
(ni ayat bila dah kenal sikit dunia)

Darjah 4, ni terer sikit sebab baru pas ambik PTS (Penilaian Tahap Satu)
Cikgu : Kamu nak jadi apa bila besar nanti
Murid : nak jadi engineer cikgu (padahal bidang tugas engineer pun xtau lagi)

Darjah 5
Masa ni cita-cita dah berubah dah, dari yang bengap kepada yang reti sikit, maklumlah ramai yang dah baligh, budak laki pun dah mula gatal-gatal. Yang perempuan lagi laa... dah nampak penyakit kat dada tu..

Cikgu : Cita-cita kamu semua nanti nak jadi pe?
Murid : Jadi insan yang berguna pada agama, bangsa dan negara ( ni ayat bagi yang kuang ajo sikit)

Darjah 6
Time ni korang cuba ingat balik pe cita-cita korang dan cube bagi kat aku..

Khamis, 26 November 2009

Kesan Zikir Tehadap Otak


Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabk an untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas..

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, saudara-saudara ku seIslam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki Dan Dimana Kegagahan Wanita




Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang baik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
Ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...


Dan dimana Kegagahan Wanita


Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Rabu, 11 November 2009

JANGAN!!!!!!!!

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya


Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah..

Jangan mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH
dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.



Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.


Jangan biarkan SAJE ARTIKEL ni. Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !!

Wasalam

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'
(Sabda Rasulullah SAW)

KEBERKATAN

Ketika belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia , Salleh (bukan nama sebenar) telah bertemu jodoh dengan isterinya Siti Rahmah (bukan nama sebenar). Salleh mengambil jurusan kejuruteraan manakala Siti Rahmah mengambil bidang perakaunan. Sekarang mereka telah 15 tahun berkahwin dan dikurniakan Allah dengan 7 orang anak. Beberapa bulan yang lepas saya berkunjung ke rumah Salleh di Kajang. Kebetulan pada pagi Ahad itu selepas Solat Subuh di Masjid Kajang saya bertemu dengan Salleh. Dia terus mengajak saya ke rumahnya. Dia menyewa rumah teres setingkat tidak jauh dengan Masjid.
Saya mengenalinya sejak hampir 10 tahun yang lalu. Pagi itu tidak sedar kami telah berbual-bual hampir lima jam. Saya ingin berkongsi tentang Keluarga Salleh ini yang pada saya satu contoh keluarga yang mendapat Keberkatan Allah.

i. Salleh bekerja makan gaji dan pendapatan bersihnya sebulan kurang dari RM3000.
ii. Isterinya adalah anak sulung, walaupun berkelulusan ijazah namun menjadi Suri rumah sepenuh masa atas kehendak Salleh. Sebagai penghargaan kerana Isterinya sanggup tidak bekerja, Salleh memberikan RM300 sebulan kepada Ibu-bapa mertuanya setiap bulan.
iii. Di samping itu Salleh juga memberi kepada ibunya di kampung RM200 sebulan. Bapa Salleh telah meninggal dunia.
iv. Dia memiliki Toyota Unser dengan ansuran RM500 sebulan.
v. Dia membayar rumah sewa RM400 sebulan.
vi. Di rumahnya serba lengkap dengan perabot (TV, Peti Sejuk, Mesin Basuh, Set Sofa serta teratur Dan kemas.
vii. Pelik tetapi benar, bil elektrik di rumahnya kurang dari RM20 sebulan sedangkan jirannya tidak pernah kurang dari RM60. TNB dah buat pemeriksaan bahawa meter di rumahnya tidak rosak. Begitu juga dengan bil air kurang Dari RM10 sebulan
viii. Empat orang anaknya dihantar ke sekolah agama integrasi.

Bayangkan dia boleh hidup dengan Selesa walaupun gajinya kecil jika di nisbahkan dengan keluarganya yang agak besar.

Sejak berkawan dengannya Ada beberapa perkara yang saya lihat jadi amalan dia yang patut di contohi:

i. Solat Duha menjadi amalan hariannya walaupun ketika pergi outstation.
ii. Solat Istikharah menjadi suatu amalan walaupun nak membeli benda yang Kecil seperti nak membeli mesin basuh.
iii. Sering membaca Surah Al-Waqiah
Tidak terlibat langsung dengan sistem Riba . Dia menggunakan Kredit Kad Bank Islam.. Pinjaman kereta pun menggunakan sistem pinjaman Islam.
iv. Buat baik kepada Ibu bapa Dan Ibu Bapa mertuanya ...
v. Suka menolong orang Dan memberi derma
vi. Semua anak-anaknya mempunyai akhlak yang baik Dan jarang kena sebarang penyakit.
Dia dah empat tahun menggunakan Toyota Unser, sekali pun tidak pernah rosak atau menyusahkan nya.
vii. Segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan mudah Dan cepat.

Isnin, 19 Oktober 2009

Mungkinkah Dia?



Mungkinkah dia gadis yang ku cari..ku harap dia yang tercipta untuk ku.
Moga dirinya sentiasa di sisiku sehingga akhir hayat ini. Ku panjatkan doa kepada Illahi moga dia insan yang akan menjadi suri dalam hidupku.Insan yang sentiasa bertahta di hatiku. Insan yang yang akan mengajar alif, ba, ta....1, 2, 3.... A, B, C... dan lain-lain perkara yang baik kepada zuriatku.Insan yang akan menasihatiku dalam kehidupan ini. Yang memberi syurga dalam kehidupan ini.Yang menjadi tongkat dalam hidupku agar aku tidak tersimpang dari hidayah Illahi.
Doakan dirinya untuk diriku..Amin

ABCDEFG<>GFEDCBA

Kenangan Budak-budak Tahun 80-90an

budak2 yg lahir pd thn 8/90an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita.
ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.

salesman susu pon camtu gak.


- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.
bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.


- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.


- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam.
padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.


- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D.
super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.


- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.


- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.

Tora pon best gak.
Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.
kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.
huhu~

ni la baru zaman kita kawan2

Maafkan Aku Jika Ada Yang Tersalah Manje

Dedikasi Buat Insan Tersayang..

Ahad, 18 Oktober 2009

PAPADOM..Erti nilai kasih sayang si ayah



Belum pernah aku tonton sebuah filem yang digarap dengan penuh emosi.Tengok ja filem ni buat aku terasa seperti yang berlaku dalam hidup aku. Terima kasih kepada insan tersayang yang 'memaksa' aku menonton filem ni. Thank you my dear.
Berbalik kepada filem yang memikat hati aku ni..belum pernah aku tonton filem melayu yang membawa maksud yang begitu mendalam dalam fikiran aku. Bukan filem yang seperti kita pernah tonton sebelum ni. Papadom menyingkap erti sebuah kasih sayang sebuah keluarga, bapa yang penyayang, mengingatkan aku kepada arwah ayah aku. aku bagi filem ni Lima bintang kerana nilai-nilai yang ditonjolkan. Bukan sekadar filem yang menghadirkan adegan lucu yang tak terjangka tapi sebuah filem yang dapat mengembalikan nilai kasih sayang yang telah hilang dalam masyarakat kita pada masa kini.

Sekali lagi aku nak ucapakan terima kasih banyak-banyak kepada insan yang tercinta kerana mu aku makin sedar nilai kasih sayang. Terima kasih kerana 'memaksa' seorang yang bukan peminat filem sehingga menjadi pencinta kepada filem ni. Tahniah kepada Tayangan Unggul Sdn. Bhd. dan paling utama kepada pengarah dan pelakon utama filem ni Saudara Afdlin Shauki.

Kenangan Terindah

Lama aku x update blog ni.. Kesibukan, kekusutan dan kecelaruan buat aku x keruan untuk nak mengupdate blog ni.

Petang semalam aku berjalan-jalan sekitar kampung hinggalah aku ternampak aksi budak-budak kat kampung aku mandi parit (tali air)

Sebahagian aksi yang sempat aku rakam.






Isnin, 12 Oktober 2009

Kata berlawanan

Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja?
Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang!
Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna.
Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik.
Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan.
Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat,
lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

Ujian Hati Dan Perasaan.

Kamu berbual dengan si dia sampai lewat tengah malam dan baru saja beberapa minit selepas kamu putuskan talian kamu sudah mula merinduinya…

Kamu membaca SMS si dia berulang-ulang kali…seolah-olah masih ada ayat-ayat yang tersembuyi dari pandangan mu :-)

Bila bersama dengan si dia kamu berjalan sangat perlahan. Takut cepat sampai ke tempat tujuan…ingin sangat berada di sisinya lebih lama lagi.

Kamu menjadi seorang yang terlalu pemalu bila bersama dengan si dia. Malu-malu kucing gitu…

Bila kamu memikirkan si dia hati mu sentiasa berdebar-debar dan jantung mu berdegup dengan laju…mengalahkan kereta F1 gitu…

Kamu tersenyum lebar bila kamu mendengar suara si dia…mungkin lewat telefon atau walaupun di sebalik tembok…mana tau sekolah si dia berjiran dengan sekolah kamu :-D

Ketika kamu melihat dia tiada wajah lain lagi yang kamu lihat di sekeliling mu…hanya dia dia dan dia…iskk kronik sudah ni…..

Kamu mula melayan lagu-lagu sentimental sambil membayangkan wajah si dia…Lagu Ayat-ayat Cinta pun di layan eh…

Kamu hanya memikirkan tentang dia saja…siang malam…jangan lupa makan minum tidur dah la yer…

Haruman badannya sangat terkesan kepada kamu…seolah-olah di mana saja kamu pergi bau itu menemani kamu membuat kamu semakin merindui dia…

Kamu sedar yang kamu tiba-tiba tersenyum lebar bila saja wajahnya bermain dibenak mu…

Kamu sanggup lakukan apa saja untuk si dia…ehemm…ingat jangan sampai menyalahi hukum agama okay…

Ketika kamu membaca post ini…hanya wajah dia saja yang bermain di benak mu…hah dia la orangnya yang kamu cinta tu :-)

PERBEZAAN ANTARA DUA PEMIMPIN NEGARA ISLAM

PRESIDENT PAKISTAN








PRESIDENT REPUBLIK ISLAM IRAN







KESILAPAN YANG DILAKUKAN SELEPAS BERKAHWIN

Ikatan perkahwinan merupakan kemuncak perhubungan bagi sepasang kekasih. Namun, melayari bahtera rumah tangga banyak cabaran dan cubaan terutama ketika proses mencari kesesuaian bagi dua individu berbeza untuk hidup di bawah satu bumbung yang sama.

Justeru tidak hairanlah apabila pasangan baru berumahtangga cenderung melakukan kesilapan yang kadang kala boleh merosakkan kemanisan hidup bersama.

Berikut beberapa kesilapan yang kerap dilakukan oleh pasangan baru berkahwin.

Kesilapan 1: Tidak menguruskan hutang

Memang bunyinya tidak romantik, tetapi hakikat ini tidak boleh ditolak. Banyak perkara membabitkan kewangan perlu ditangani pada tahun pertama perkahwinan terutama jika berhajat untuk membeli rumah dalam tempoh beberapa tahun lagi. Wang antara yang kerap menjadi punca pergaduhan dalam rumahtangga (sehingga membawa perceraian). Jadi mengurus kewangan dengan cara bijak adalah antara perkara utama.

Apa yang perlu dilakukan: Berterus-terang antara satu sama lain mengenai hutang-hutang peribadi yang ada, kerana baik atau buruk anda sudah berkahwin. Langkah bijak jika anda mula membentuk pelan kewangan keluarga untuk masa depan

Kesilapan 2: Menyingkirkan kawan

Kawan adalah asas kepada kejayaan kepada sebuah perkahwinan, jadi anda masih memerlukan mereka.

Apa yang perlu dilakukan: Jelaskan pada kawan-kawan anda bahawa mereka juga penting dalam hidup anda. Undang mereka ke rumah atau sesekali keluar bersama mereka (tanpa pasangan anda) dan jadikan ia satu kelaziman walaupun jadual harian anda ketat.

Kesilapan 3: Tiada kepuasan seks

Seks juga amat penting dalam mewujudkan sebuah perkahwinan yang bahagia. Bagaimanapun melalui kajian lebih 60% pasangan yang baru kahwin sudah menghadapi masalah ini.

Apa yang perlu dilakukan: Berusaha mencetuskan keghairahan walaupun ada berasa tidak berminat. Jadikan seks satu kelaziman dan lebih kerap melakukannya anda mungkin akan lebih menyukainya.

Berbincang tentang perkara ini dengan pasangan anda. Hadapi isu ini sekarang dan berasa selesa bercakap mengenainya dengan suami atau isteri. Jangan memandang remeh tentang soal keintiman.

Kesilapan 4: Tidak lagi menjaga soal penampilan diri kerana sudah selesa

Ini termasuk membiarkan berat badan terus meningkat. Pasangan baru kahwin cenderung untuk naik berat badan bermula dari tempoh bulan madu lagi dan tidak berusaha untuk memberi perhatian terhadapnya. Bagi mereka, mengapa perlu risau kerana sudah menemui pasangan hidup.

Apa perlu dilakukan : Buat rancangan bersama-sama pasangan anda untuk kembali cergas. Saling memberi motivasi, memuji dan bukan mengkritik


Kesilapan 5: Bergaduh secara tidak adil

Apabila sudah berkahwin tidak bermakna anda boleh bertindak melulu. Perselisihan faham mudah berlaku, tetapi tidak harus menyimpan dendam. Percaya atau tidak bahawa peraturan untuk 'bergaduh' dengan adil memang ada.

Apa yang perlu dibuat : Jika berasa marah, lebih elok keluar rumah seketika untuk meredakan perasaan. Dalam keadaan marah, seseorang mungkin tidak boleh berfikir dengan betul dan cenderung mengeluarkan kata-kata atau melakukan perubatan yang akan dikesali kemudian hari. Ambil langkah berbaik-baik.


Kesilapan 6: Menjadi terlalu obses dengan langkah seterusnya - anak

Pasangan baru kahwin boleh menjadi terlalu obses tentang soal anak sehingga mereka terlupa untuk menikmati apa yang mereka ada sekarang.

Apa yang perlu dilakukan: Fokus terhadap hubungan yang sedia ada. Nikmati kebahagiaan yang sedia ada bersama-sama. Nikmati saat-saat indah sebelum anda perlu bangun 4 pagi untuk menyusukan anak.

Buat perancangan supaya anda lebih bersedia terutama dari segi masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Ini dapat mengelak anda daripada terlalu obses.

BOIKOT UMNO.

ALLAHYARHAM TAN SRI P. RAMLEE DARI DULU LAGI DAH TAK NAK UMNO.KITA GENERASI NI JE YANG TAK FAHAM-FAHAM

HAYATI LAGU NIE...

KEPADA YANG BERMADU-MADU TUE.. SILA DENGAR


Selasa, 6 Oktober 2009

Anak Kamu Pregnant Sebelum Kahwin?

Bila dapat Tahu anak pregnant luar nikah, cepat-cepat dikahwinkan. Perkahwinan seumpama ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu.

Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... ..nahuzubillah

Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawa​b itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah.. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
Jawapan 7 : Ya.. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan,​ apakah tindakan yang sewajarnya?
Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah..

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?
Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibubapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat... .

Tanda-tanda Kiamat

Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya.

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

Isnin, 5 Oktober 2009

WANITA


Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

Kirimkan ini kepada
setiap wanita yang anda kenal hari ini
untuk memperingati Wanita. Jika Anda
lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.
Anda akan menambah harga diri wanita!

Kirimkan msg ini juga
kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar
dan ingat akan kecantikan wanita mereka
yang azali.. bukan pada kecantikan
luaran semata-mata. Selamilah hati
wanita mu.. dan ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik.

Isnin, 28 September 2009

Jangan Kerana Sedikit Hadiah Tergadai Maruah


Jangan Kerana Sedikit Hadiah Tergadai Maruah

Itu trademark terbaru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam menangani masalah rasuah yang tak pernah pudar dalam kehidupan negara ini. Bukan sekadar mengacah tapi ini memang realiti terutama kepada penjawat awam yang berurusan dengan orang ramai terutama yang mempunyai kepentingan dalam sebarang permohonan atau apa-apa saja yang berkaitan dengan kepentingan diri, syarikat dan badan yang diwakili oleh mereka.

Raya tahun ni disambut meriah oleh aku dengan penuh kenikmatan yang dirasai tapi dalam kemeriahan menyambut Aidilfitri ada lah pulak dua ekor cipanzi yang menghilangkan mood aku nak beraya. Sehari sebelum nak cuti raya adalah seorang mamat India ni telefon aku cakap nak jumpa sebab nak bagi benda, aku ni jenis lurus je terus la cakap ok kat dia. Mamat ni siap cakap tak tau pejabat aku lagi jadi aku bg je direction kat dia. Aku cakap bila sampai tipon aku nanti aku p jumpa.

Bila jumpa tu terus salam aku, aku pun ok la salam skali dalam genggam dia tu ada not RM50.00 4 keping. Aku tolak tapi dia paksa aku ambik jugak, aku ambik dulu sebab ramai orang kat luar pejabat. Aku tengok dalam keta dia ada 2 hamper lagi nak bagi aku. Aku cakap ok tapi bw masuk pejabat tapi diaorang tanya mana keta aku, aku bertegas kali ni cakap masuk dalam pejabat. Masuk je pejabat aku suruh letak kat meja depan then aku kata xpe kat diaorang suh diaorang balik dulu. Aku p ja kat meja aku terus aku tipon orang yang berkaitan dengan projek tu suh datang pejabat aku masa tu gak, sampai je pejabat aku terus bagi balik duit tu ngan hamper2 tu skali. Aku dengan member-member sepejabat cakapla kat mamat yang berkaitan ni jangan buat macam ni lagi. Apa yang boleh bantu kami bantu.

Rasuah Tak Kenal Siapa

Isnin, 7 September 2009

Khamis, 3 September 2009

Hukuman Ta'zir

Hukuman ta`zir ialah kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera, iaitu penjenayah-penjenayah tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas. Hukuman ta`zir adalah hukuman yang tidak ditentukan kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Al-Qur'an dan Al-Hadith.

Hukuman ta`zir adalah dera ke atas penjenayah-penjenayah yang telah sabit kesalahannya dalam mahkamah dan hukumannya tidak dikenakan hukuman hudud atau qisas kerana kesalahan yang dilakukan itu tidak termasuk di bawah kes yang membolehkannya dijatuhkan hukuman hudud atau qisas.

Jenis, kadar dan bentuk hukuman ta`zir itu adalah terserah kepada kearifan hakim untuk menentukan dan memilih hukuman yang patut dikenakan ke atas penjenayah-penjenayah itu kerana hukuman ta`zir itu adalah bertujuan untuk menghalang penjenayah-penjenayah mengulangi kembali kejahatan yang mereka lakukan tadi dan bukan untuk menyiksa mereka.

Hukuman Diyat

Hukuman diyat ialah harta yang wajib dibayar dan diberikan oleh penjenayah kepada wali atau waris mangsanya sebagai gantirugi disebabkan jenayah yang dilakukan oleh penjenayah ke atas mangsanya. Hukuman diyat adalah hukuman kesalahan-kesalahan yang sehubungan dengan kesalahan qisas dan ia sebagai gantirugi di atas kesalahan-kesalahan yang melibatkan kecederaan anggota badan atau melukakannya.

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan hukuman diyat ialah:

a) Pembunuhan yang serupa sengaja.

b) Pembunuhan yang tersalah (tidak sengaja).

c) Pembunuhan yang sengaja yang dimaafkan oleh wali atau waris orang yang dibunuh. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Maka sesiapa (pembunuh) yang dapat sebahagian keampunan dari saudaranya (pihak yang terbunuh) maka hendaklah (orang yang mengampunkan itu) mengikut cara yang baik (dalam menuntut ganti nyawa), dan si pembunuh pula hendaklah menunaikan (bayaran ganti nyawa itu) dengan sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah suatu keringanan dari Tuhan kamu serta satu rahmat kemudahan. Sesudah itu sesiapa yang melampaui batas (untuk membalas dendam pula) maka baginya azab siksa yang tidak terperi sakitnya." (Surah Al-Baqarah, 2:178)

Hukuman Qisas

Hukuman qisas adalah sama seperti hukuman hudud juga, iaitu hukuman yang telah ditentukan oleh Allah di dalam Al-Qur'an dan Al-Hadith. Hukuman qisas ialah kesalahan yang dikenakan hukuman balas.

Membunuh dibalas dengan bunuh (nyawa dibalas dengan nyawa), melukakan dibalas dengan melukakan, mencederakan dibalas dengan mencederakan.

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan hukuman qisas ialah:

a) Membunuh orang lain dengan sengaja.

b) Menghilangkan atau mencederakan salah satu anggota badan orang lain dengan sengaja.

c) Melukakan orang lain dengan sengaja. Hukuman membunuh orang lain dengan sengaja wajib dikenakan hukuman qisas ke atas si pembunuh dengan dibalas bunuh. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan kamu menjalankan hukuman qisas (balasan yang seimbang) dalam perkara orang-orang yang mati dibunuh." (Surah Al-Baqarah, 2:178)

Hukuman menghilangkan atau mencederakan salah satu anggota badan orang lain atau melukakannya wajib dibalas dengan hukuman qisas mengikut kadar kecederaan atau luka seseorang itu juga mengikut jenis anggota yang dicederakan dan dilukakan tadi.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Dan Kami telah tetapkan atas mereka di dalam kitab Taurat itu, bahawasanya jiwa dibalas dengan jiwa, dan mata dibalas dengan mata, dan hidung dibalas dengan hidung, dan telinga dibalas dengan telinga, dan gigi dibalas dengan gigi, dan luka-luka juga hendaklah dibalas (seimbang). Tetapi sesiapa yang melepaskan hak membalasnya, maka menjadilah ia penebus dosa baginya. Dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Ma'idah: 45)

Hukuman Hudud

Hukuman hudud adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah di dalam Al-Qur'an dan Al-Hadith. Hukuman hudud ini adalah hak Allah yang bukan sahaja tidak boleh ditukar ganti hukumannya atau diubahsuai atau dipinda malah tidak boleh dimaafkan oleh sesiapapun di dunia ini. Mereka yang melanggar ketetapan hukum Allah yang telah ditentukan oleh Allah dan RasulNya adalah termasuk dalam golongan orang yang zalim. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Baqarah, 2:229).

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan hukuman hudud ialah:

a) Berzina, iaitu melakukan persetubuhan tanpa nikah yang sah mengikut hukum syara`.

b) Menuduh orang berzina (qazaf), iaitu membuat tuduhan zina ke atas orang yang baik lagi suci atau menafikan keturunannya dan tuduhannya tidak dapat dibuktikan dengan empat orang saksi.

c) Minum arak atau minuman yang memabukkan sama ada sedikit atau banyak, mabuk ataupun tidak.

d) Mencuri, iaitu memindahkan secara sembunyi harta alih dari jagaan atau milik tuannya tanpa persetujuan tuannya dengan niat untuk menghilangkan harta itu dari jagaan atau milik tuannya.

e) Murtad, iaitu orang yang keluar dari agama Islam, sama ada dengan perbuatan atau dengan perkataan, atau dengan i`tiqad kepercayaan.

f) Merompak (hirabah), iiatu keluar seorang atau sekumpulan yang bertujuan untuk mengambil harta atau membunuh atau menakutkan dengan cara kekerasan.

g) Penderhaka (bughat), iaitu segolongan umat Islam yang melawan atau menderhaka kepada pemerintah yang menjalankan syari`at Islam dan hukum-hukum Islam.

Orang Yang Bodoh Je Tolak

Puasa memberi sejuta erti kepada penganut agama samawi yakni Agama Islam. Bulan yang dilimpahi berkat dan kerahmatan dari Allah SWT. Bulan yang di dalamnya turunnya Al-Quran sekitar 1430 tahun yang lampau, kitab suci yang di dalamnya tercatat fitrah hidup bagi menjadi panduan kepada manusia. Bukan sekadar sebuah buku yang hanya menekankan soal agama tapi sebuah kitab yang menekankan semua aspek kehidupan dari mandi hingga ke politik. Tidak terkecuali satu pun dalam kitab suci ini. Sesiapa yang mengaku dirinya seorang muslim dan mempertikaikan isi kandungan kitab ini secara automatik terkeluar dari Islam.

Adakah agama dan politik perlu dipisahkan?

Aku minat untuk ulas semua ni. Bukan sebab aku seorang yang pandai tapi aku punya fikiran yang waras untuk mengungkai tentang ni. Hanya orang yang mengaku dirinya 'pandai' sahaja boleh cakap Islam dan Politik perlu dipisahkan. Bodoh macam keldai orang yang cakap macam ni. Islam dan politik tidak dapat dipisahkan walaupun seinci sebab dalam Islam sendiri menyebut tentang tanggungjawab seorang pemimpin dalam memimpin organisasi dan seterusnya negara. Jelas dalam Al-Quran menyebut tentang permasalah kepimpinan ni.

Dalam surah Al-Baqarah ayat 124, Allah berfirman, “Berkata Allah (kepada Ibrahim), ‘Sesungguhnya Allah akan menjadikan kamu Imam (pemimpin) untuk manusia’. Berkata Ibrahim, ‘Dan juga dari keturunanku.’ (Berfirman Allah), ‘Janji-Ku tidak akan diberikan kepada mereka yang zalim’.”

Nak lagi huraian masuk link ni.
http://www.danialzainalabidin.com/2008/03/06/berhati-hati-memilih-pemimpin/

Hudud Dan Qisas..Relevankah?

Jahil + bodoh manusia yang cakap hukum hudud tak relevan dalam negara ni. Pe ke bengap sangat la manusia macam ni. Tak pun dia takut dengan bayang-bayang sendiri jika hukum ini dilaksanakan. Hukum ini sesuai bagi semua masa dan keadaan. Kes seorang model yang dihukum sebat 6 rotan oleh mahkamah syariah Kuantan pun jadi isu besar. Masa tu lahirlah Ulammak-ulammak yang nak jadi ulama' bercakap pasal hukum ni. Zalimlah, itulah, inilah dan macam-macam lagi yang aku fikir macam orang yang xdak pendirian agama dalam dirinya. Cakap menteri tapi bodoh macam sial nak mampus. Sebelum cakap kaji dulu rasional nak cakap jangan pakai bedal je. Hukum hudu, Qisas ni diadakan untuk orang beragama Islam ja tapi kalau ada yang beragama lain nak ikut dialu-alukan. Ni peringatan allah kepada yang ingkar hukum-hukum Dia:

"Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Baqarah, 2:229).

wallahualam

Ahad, 23 Ogos 2009

Harini Cakap Pasal Bodoh

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali, sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko. Aktiviti seharian depa ni menybbkan tok imam x senang duduk. Pd satu hari tok imam tu dtg dgn niat nak tarbiyah depa ni.

Maka berlakulah bbrp insiden cabar-mencabar. Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nnt.

Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nnt kami buktikan yg kami bkn la jahil sgt spt yg disangkakan".

Maka apb hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau. Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan,

"Allah Ta'ala... Allah Ta'ala..." Dg segera tok imam merampas mikrofon drp
Ali & menyuruh tok bilal azan semula. Terselah kejahilan Ali. Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratu l ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali x khusyuk, angkat 2x pun x khusyuk jgk lg..

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tok duduk kat belakang, biar saya jadi imam". Tok imam pun undur le ke belakang.

Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para makmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba2 je si Budin ni pusing ke belakang dan berkata, "Aa, tengok! Sekali jee tokkkk!!". Lalu batallah solat Budin. Yg lain2 pun ikut berenti sambil ketawa terbhk2.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis sembahyang. Siap dg wirid2nya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...

Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn bongkaknye si Ciko berkata, "He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu. Kalau tak, lagi dassat aku semayang. He heee..."

Tok imam pun terkedu & terpana...

Nilai Sebenar Cintamu Padaku..

Apa ke bodohnya seorang manusia yang terlalu ego sehingga menilai orang lain lebih buruk atau kurang dari segi segalanya dari dirinya. Adakah seorang lelaki yang terlalu ego ini mungkin menyalahertikan niat baik orang lain?

Aku ungkapkan lelaki ini sebagai orang yang gila! Gila bayang! Gila sehingga sanggup menjatuhkan maruah orang lain tanpa mengerti nilai segunung maruah. Nilai kehormatan diri orang lain. Nilai sebuah titian persahabatan, nilai sebuah keharmonian, nilai sebuah perpaduan, nilai sebuah erti harga diri.

Aku masih memendam rasa dengan apa yang telah terjadi pada diriku. Adakah salah aku ingin membantu tanpa memendam perasaan lain selain hanya ingin membantu. Bodoh lelaki yang tidak mempercayai pasangan sendiri. Bodoh seorang lelaki yang terlalu ego sehingga menjadikan seorang wanita menangis tersedu-sedu.

Adakah dia menilai setitis air mata wanita?
Apakah dia mengerti nilai air mata wanita itu?

Cuba nilai dan perhatikan nilai itu. Tidak bolehkah dia bertanya sedikit secara lembut apa yang sebenarnya terjadi?

Salahkah dia membuang ego bagi memberikan sedikit ruang kepada wanita itu bersuara? Cinta bukan hanya dinilai dari ungkapan 'Aku sayang kamu', 'I love u', 'kau yang kucintai' atau lain-lain ungkapan yang biasa didengar dari seorang kekasih.

Nilai sebenar cinta bukan pada tiap-tiap hari meng'ganggu' si kekasih dengan panggilan manja. Bukan hanya dengan ungkapan 'racun' SMS yang boleh dimanipulasikan oleh sang kekasih.

Nilai sebenar cinta adalah keluhuran hati dalam memahami nilai cinta itu. Berkorban sedikit kepayahan dan kesenangan dalam mendalami cinta itu yang sebenarnya. Jadilah seorang kekasih yang memahami nilai cinta. Cinta bukan sekadar ungkapan tapi cinta dalah perwatakan.

Aku malas nak menghuraikan nilai cinta yang sejati. Aku bukan sang pen'jiwang' yang tahu nilai cinta. Yang aku tahu hanya untuk membahagiakan pasangan aku. Siapa dia pasangan aku masih dalam penantian. Cukuplah celoteh pelepas geram aku.

Pokok

Benarkah?

Pelik tapi benar kalu aku ceritakan pe yang terjadi pada diriku malam tadi..Teruja dan bersyukur dengan kedatangan ramadhan yang memberikan aku sejuta petunjuk kebesaran dan keagungan Pencipta Alam ini.

Malam tadi 'blackout' kat kampung aku dari petang sampai ke malam jadi kami berbuka dalam suasana 'gelap' disimbahi cahaya dari pelita minyak 'gas' (minyak tanah tapi kampung aku panggil minyak gas). Lepas selesai berbuka aku pun rest la jap tunggu masa nak solat maghrib. Aku mandi, then aku pun solat. Solat maghrib dengan rasa syukur pas berbuka tadi.

Lepas je solat aku capai kunci kereta aku then aku panaskan enjin kereta nak pi masjid untuk solat isyak dan terawih. Suasana masih dalam keadaan gelap, terputus bekalan elektrik lagi. Bila terputus bekalan elektrik, kipas tak dapat berfungsi. Panas je dalam masjid tu. terlintas dalam hati nak solat 8 rakaat je terawih sebab panas je badan ni. Dalam rakaat ke 8 terlintas dalam hati aku macam ni :

"Allah kalau bagi angin sikit kan best, sejuk la sikit kat dalam masjid ni"

Habis ja solat ke 8 rakaat nak bangun solat terawaih seterusnya tiba-tiba elektrik ada dengan kipas angin menghala ke arah aku. Aku teringat ceramah sambutan puasa minggu lepas. Ustaz Zawawi (imam Masjid Iboi, Kupang, Baling, Kedah) ada cakap bulan Ramadhan merupakan bulan mustajab doa. Bukan pada waktu-waktu tertentu tapi 24 jam. Anytime, anywhere. Kalau yang terlintas dalam hati pun termakbul inikan pulak kalau kita bermunajat dengan penuh tawaduk pada Allah SWT pasti doa kita dimakbulkan.

Moral dari cerita aku ni, marilah kita sama-sama beramal dan memeriahkan bulan Ramadhan dengan penuh rasa kesyukuran dan kehambaan pada Dia moga kita tidak tergolong dalam kalangan orang yang Nabi Muhammad SAW sebut sebagi golongan yang CELAKA (kalau bahasa yang kasar lagi boleh disebut sebagai haram jadah, peliaq) kerana tidak berubah dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan pengampunan dan rahmat dari Allah SWT.

Khamis, 20 Ogos 2009

Hasbiyallah. Cukuplah DiriNya Pada Diriku

Pe kejadah la manusia ni..aku pun hairan la..Mungkin bodoh sombong, ego, yakin diri sendiri lebih hebat walau tak sehebat mana pun.

Itu apa yang terpikir dalam fikiran aku yang agak bangang ni.Ni yang terjadi pada aku tengahari semalam.Seorang lelaki yang aku fikir tergugat dirinya dengan 'kehadiran' aku dalam hubungan dengan pasangannya.

Ceritanya begini..
Kawan aku seorang perempuan (pernah jadi girlfriend aku) minta tolong aku nak pinjam duit.Kerana sifat aku menghargai dirinya yang pernah menyayangi aku, aku pun cakap ok lah aku bagi pinjam.Then tengahari smlm aku pun tipon lah minah ni minta no akaun nak bank in duit.Tak sampai 1 minit ada sorang budak laki ni tipon aku cakap pakwe kawan aku ni siap tinggi suara cakap makwe dia pinjam aku berapa juta.Dia nak bayar balik hutang makwe dia.Aku cakap makwe dia hutang aku RM1000 padahal kawan aku tu pinjam RM100 je tapi sebab dia maki aku jadi aku cakap la RM1000.Aku bagi no akaun Bank Islam aku suruh dia bank in semula tapi sampai saat ni tak de sesen duit pun masuk dalam akaun aku.

Aku tak kisah la kawan aku nak pinjam duit sebab aku tau dia bukan mampu pun dengan gaji dan hidup dia di Klang tu.Aku rasa budak laki tu pun sama gak taraf hidup dengan kawan aku tu.Jadi aku cuma nak membantu je..Bila dia ada duit dia bayar la semula.

Moral dari cerita aku ni kepada semua yang membaca jangan la kita bertindak melulu, jangan kita bertindak ikut hati dan perasaan macam orang yang tak bermaruah, jaga harga diri, jangan jatuhkan harga diri kita pada pandangan orang lain. Aku ni bukan la orang baik..

Aku insan biasa yang punya harga diri..Punya hati dan perasaan, punya maruah diri, punya prinsip diri. Aku hormati orang lain yang bisa menghormati diri aku. Bukan aku minta disanjung sebagai seorang yang terhormat tapi cuma ingin diriku tidak dihina.

Maaf kepada semua yang terluka jika terbaca artikel ni. Aku juga terluka kerana sikap aku ni yang 'terlalu' baik pada orang.

Cukuplah Allah SWT pada diriku. Cukuplah Dia menjadi perlindung kepada aku tika aku kesusahan.Hasbiyallah...

Isnin, 17 Ogos 2009

Hilangkan Bosan Dengan Lawak

Duda Dan Janda

Di sebuah perkampungan ada seorang duda yang sudah berumur tinggal seorg dirumah nya..anak2nye sume bekerja di bandar...Berdekatan rumah nya itu ada seorang janda yang juga agak berumur dan juga tinggal seorg...Sudah bertahun lama nya mereka berjiran dan sering juga berhubung kala kesunyian....Suatu hari..di petang yang redup...si duda duduk di bawah pokok rambai..merenung ke arah rumah si janda...Si janda perasan dan datang menegur si duda..."Pak Uda oii..ape yang di menungkan nye tu..."...Si duda menunduk seketika..lalu menjawab "..Ada perkara aku nk bgtu ko ni Mak Jan.."...Berkerut dahi si janda...kerana kelihatan serius pulak si duda tu...

"ape nyer ..serius je bunyi nyer.." ...Si duda merenung si janda...lalu dengan kekuatan yang ade die berkata..."Aku ni kepingin nk berbinikan ko...ko sudi tk?.."...Si janda tersenyum..dan diam seketika ..lalu si janda menjawab "Erm...sudi..."...Setelah berborak seketika...si janda dan duda pun pulang kerumah masing2 kerana hari sudah menjelang senja...

Pada malam itu..si duda gelisah...dia tidak ingat jawapan yand diberikan si janda petang tadi..adakah dia sudi atau tak...yelah dah tue...memori pendek sket...Setelah berfikir sejenak...si duda tidak jugak mendapat jawapan...lalu terpksalah die bertanya sekali lagi kepada si janda...Si duda mendail no telepon si janda..nk dtg umah tk molek plk dah malam2 cmni...

"Helo...mak jan..pak uda di sini...aku ingin bertnya...almaklum dah tua mudah lupa...ptg tdi aku bertnya pada ko sudikah ko berkahwin dengan aku..apakah yang ko jawab.."...Mendengar suara si duda..si janda pun berkata "Aku jawab aku sudi..ikhlas dari hati...selamat ko telepon aku ..Pak Uda..."...si duda pelik dengan kata2 si janda lalu bertnya..."Kenapa..."...Dan si janda menjawab.."Aku pun lupe spe yang ajak aku kawin ptg tadi"

Lawak Agak Laa

bob yg baru saja berkahwin dgn seorang gadis kacukan portugis,bernama zilla dr melaka.zilla yang mempunyai raut wajah yang cantik dgn tubuh yang gebu lg montok dan seksi,x ubah seperti seorang model,senang cite kalau lelaki pandang,confirm x berkelip biji mata.bob sangat bersukur dan kadang2 nak bawa keluar pun rasa terancam,sbb banyak sgt mata yang memandang.boleh dikatakan lebih cantik dr diana daniel&megan fox.

zilla seorang yang sangat peramah dan baik hati,pada malam harinya sedang bob merebahkan diri di atas tilam yang empuk,dia di sapa oleh zilla yang hanya memakai baju tidur transperent berwarna merah.abang letih ye? meh zilla picitkan......bob hanya tersenyum dan rasa hilang segala keletihan,segala masaalah kerja d pejabat dpt di lupakan.

kalau dulu masa kecil ibu yang dodoikan abg,skg giliran zilla plk kata bob.dulu ibu selalu nyanyikan lagu apa untuk abg sebelum tidur?tanya zilla,biasala lagu2 lama waktu tu abg kecik lg,manala abg tau...

ok,zilla boleh jadi radio dan nyanyikan lagu untuk abg,tapi abg kenala onkan suiznya dulu'.suiz?suiz apa?tanya bob.ni yang sebelah kanan ni suiz dan yang sebelah kiri ni volume dia,sambil tangan zilla memegang buah dadanya yang padat.bob pun dengan teruja dan bersemangat mula menggentel dengan penuh ghairah.takde bunyi pun tanya bob,camana nak bunyi abg tak cucuk pun plugnye lg jawab zilla manjeeee........

H1N1 : 64 Kematian , Jumlah Kes 4225

Wabak selesema A (H1N1) memakan dua lagi korban, seorang kanak-kanak lelaki 7 tahun dan seorang nenek berusia 74 tahun, menjadikan jumlah kematian 64 kes, setakat ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata 384 kes baru, menjadikan jumlah keseluruhannya 4,225 kes.

Selasa lepas, jumlah keseluruhan dicatat sebanyak 2,253 kes dengan 270 kes baru - rekod tertinggi dalam satu hari, waktu itu.

Pendedahan perangkaan terbaru itu menunjukkan peningkatan mendadak dan luar biasa - kira-kira 2,000 kes dalam tempoh seminggu.

Ahad, 16 Ogos 2009

Awek Melayu Yang Ku Cintai

Siapa Bilang Gadis Melayu Tak Menawan



Gadis Melayu yang pastinya seorang yang beragama Islam kerana maksud melayu itu sendiri adalah seorang Islam tapi masih ramai gadis ‘Melayu’ yang beragama Islam tapi berkelakuan atau berpakaian ‘melebihi’ kehendak Islam itu sendiri.
Aku suka tengok gadis seperti ini.Best siot siap nampak bentuk badan, cutting lawa punya tapi bila aku risik-risik kawan-kawan aku tentang ni dan jawapan yang diberikan ‘mengejutkan’ aku.Aku translate kan jawapan kawan aku dengan penuh ringkas dan bergaya untuk menjadi panduan dan iktibar kepada semua gadis-gadis ‘Melayu’ yang diluar sana.

Jawapan 1 : “awek macamni kalu buat ajak jalan-jalan & teman-teman time boring best la tapi nak buat bini mintak simpang la”
Jawapan 2 : “Nak cinta-cinta sori, sex boleh”
Jawapan 3 : “dapat awek macamni best siot, cutting cantik baru best, boleh ajak pegang-pegang sikit”

Aku cuma ingin melontarkan buah fikiran sebahagian lelaki tentang awek yang ‘pakai’ baju ala fesyen ‘’sarung nangka’ ni. Bukan nak kutuk atau nak menghina tapi aku risau tentang keselamatan dan kesihatan awek-awek gini. Tersalah langkah nanti tak perut bunting 9 bulan.

Nilai sendiri kecantikan anda sebagai kaum hawa. Kecantikan sebenar anda bukan pada susuk tubuh yang menyiurkan tapi kecantikan sejati pada diri sendiri. Jadilah diri sendiri..Jangan terikut-ikut budaya yang membawa keruntuhan pada diri sendiri. Tunjukkan kemegahan diri dan ke’mahal’an diri anda dengan menyembunyikan nilai sebenar diri anda. Tak perlu tunjukkan saiz buah dada yang maha lawa tu pada lelaki terutama aku ni. Adus iman yang dikumpul hampir semalaman gugur macam tu ja tengok saiz yang best tu..

Memang lawa tengok perempuan pakai macam tu tapi takut harga diri anda makin susut kerana semua dah bagi orang tengok. Simpan untuk suami mu wahai gadis-gadis yang kucintai. Bila dah kahwin semua ‘boleh’ pakai tapi bertempat la. Pakai dalam rumah dan tunjuk keseksian pada sang suami bagi suami ghairah sikit. Baru best. Ni tak tunjuk kat orang yang tak layaj tengok lepas tu jadi buah mulut semua. Kan dah malu.

Sori la ngomel banyak tapi aku kesian kat gadis-gadis ni. Jatuh saham.

Sambutan Puasa

Bulan Ramadhan kembali lagi tahun ni.Alhamdulillah kita menjadi tetamu bulan yang diberkati oleh-Nya.
Kampung aku buat sedikit sambutan untuk meraikan bulan yang penuh barakah ni.
Yang sempat aku rakam time aksi nak makan dan juadah yangg disediakan..Juadah xsemewah mana tapi oklah untuk meraikan bulan yang dilimpahi rahmat dan bulan yang terkandung seribu bulan didalamnya bak kata ustaz yang bagi ceramah tu.



Zina Kerana Keikhlasan




Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah: Dr. Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina. Tetapi saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas dengannya. Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman. Tetapi saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan nasihat tuan.

JAWAPAN DR. DANIAL

Yang Ikhlas yang dihormati. Saya bersyukur tentang keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah saya menulis jawapan ini kepada saudara.

Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis. Satu di antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah yang menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon dalam bukunya The History of Decline and Fall of the Roman Empire telah menulis bahawa: Segala dasar-dasar akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai orang memilih jalan untuk hidup bebas…..Di akhir abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali!

Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran yang seperti itu. Nabi bersabda, Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. (Hadis riwayat Ahmad & Baihaqi)

Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu pengukur yang penting bagi kita.. Akhlak tidak menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya. Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud: Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah isterimu dengan cara mana yang kamu mahu! (Surah Al-Baqarah ayat 223) Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin, puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu, melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan kerana kemudaratannya.

Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme yang dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence, Italy yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam bukunya The Prince telah menekankan konsep the end justifies the means ataupun niat membersihkan cara. Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah, khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya. Semua adalah halal bagi Machiavelli.

Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca berita RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan!

Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan. Nilai agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas kepada dunia. Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS, contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der Spiegel pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia – Killer Epidemic in Sex Paradise (AIDS di Asia – Wabak Pembunuh di Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya. Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserang masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding dengan anak-anak lain (Rujukan: California Teenage Pregnancy Statistics).

Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di kalangan remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan yang membanggakan bagi dunia moden.

Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul.. Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat. Syariat mengharamkan zina. Nabi kita bersabda, Selepas dosa syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj yang tidak halal baginya! (Hadis riwayat Ahmad & Thabrani)

Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan sebaliknya lambang kemunduran dan kehancuran.

Kaum Lut hancur kerananya.Kota Pompei hancur kerananya.Empayar Rom juga hancur kerananya.Justeru, kembalilah ke pangkal jalan.
(Semoga jawapan ini juga mendatangkan manfaat kepada mereka yang lain)
ini aku dan untuk aku...
ada aku kesah pendapat korang...