Ahad, 16 Ogos 2009

Awek Melayu Yang Ku Cintai

Siapa Bilang Gadis Melayu Tak Menawan



Gadis Melayu yang pastinya seorang yang beragama Islam kerana maksud melayu itu sendiri adalah seorang Islam tapi masih ramai gadis ‘Melayu’ yang beragama Islam tapi berkelakuan atau berpakaian ‘melebihi’ kehendak Islam itu sendiri.
Aku suka tengok gadis seperti ini.Best siot siap nampak bentuk badan, cutting lawa punya tapi bila aku risik-risik kawan-kawan aku tentang ni dan jawapan yang diberikan ‘mengejutkan’ aku.Aku translate kan jawapan kawan aku dengan penuh ringkas dan bergaya untuk menjadi panduan dan iktibar kepada semua gadis-gadis ‘Melayu’ yang diluar sana.

Jawapan 1 : “awek macamni kalu buat ajak jalan-jalan & teman-teman time boring best la tapi nak buat bini mintak simpang la”
Jawapan 2 : “Nak cinta-cinta sori, sex boleh”
Jawapan 3 : “dapat awek macamni best siot, cutting cantik baru best, boleh ajak pegang-pegang sikit”

Aku cuma ingin melontarkan buah fikiran sebahagian lelaki tentang awek yang ‘pakai’ baju ala fesyen ‘’sarung nangka’ ni. Bukan nak kutuk atau nak menghina tapi aku risau tentang keselamatan dan kesihatan awek-awek gini. Tersalah langkah nanti tak perut bunting 9 bulan.

Nilai sendiri kecantikan anda sebagai kaum hawa. Kecantikan sebenar anda bukan pada susuk tubuh yang menyiurkan tapi kecantikan sejati pada diri sendiri. Jadilah diri sendiri..Jangan terikut-ikut budaya yang membawa keruntuhan pada diri sendiri. Tunjukkan kemegahan diri dan ke’mahal’an diri anda dengan menyembunyikan nilai sebenar diri anda. Tak perlu tunjukkan saiz buah dada yang maha lawa tu pada lelaki terutama aku ni. Adus iman yang dikumpul hampir semalaman gugur macam tu ja tengok saiz yang best tu..

Memang lawa tengok perempuan pakai macam tu tapi takut harga diri anda makin susut kerana semua dah bagi orang tengok. Simpan untuk suami mu wahai gadis-gadis yang kucintai. Bila dah kahwin semua ‘boleh’ pakai tapi bertempat la. Pakai dalam rumah dan tunjuk keseksian pada sang suami bagi suami ghairah sikit. Baru best. Ni tak tunjuk kat orang yang tak layaj tengok lepas tu jadi buah mulut semua. Kan dah malu.

Sori la ngomel banyak tapi aku kesian kat gadis-gadis ni. Jatuh saham.

Sambutan Puasa

Bulan Ramadhan kembali lagi tahun ni.Alhamdulillah kita menjadi tetamu bulan yang diberkati oleh-Nya.
Kampung aku buat sedikit sambutan untuk meraikan bulan yang penuh barakah ni.
Yang sempat aku rakam time aksi nak makan dan juadah yangg disediakan..Juadah xsemewah mana tapi oklah untuk meraikan bulan yang dilimpahi rahmat dan bulan yang terkandung seribu bulan didalamnya bak kata ustaz yang bagi ceramah tu.



video

Zina Kerana Keikhlasan




Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah: Dr. Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina. Tetapi saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas dengannya. Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman. Tetapi saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan nasihat tuan.

JAWAPAN DR. DANIAL

Yang Ikhlas yang dihormati. Saya bersyukur tentang keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah saya menulis jawapan ini kepada saudara.

Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis. Satu di antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah yang menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon dalam bukunya The History of Decline and Fall of the Roman Empire telah menulis bahawa: Segala dasar-dasar akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai orang memilih jalan untuk hidup bebas…..Di akhir abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali!

Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran yang seperti itu. Nabi bersabda, Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. (Hadis riwayat Ahmad & Baihaqi)

Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu pengukur yang penting bagi kita.. Akhlak tidak menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya. Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud: Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah isterimu dengan cara mana yang kamu mahu! (Surah Al-Baqarah ayat 223) Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin, puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu, melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan kerana kemudaratannya.

Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme yang dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence, Italy yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam bukunya The Prince telah menekankan konsep the end justifies the means ataupun niat membersihkan cara. Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah, khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya. Semua adalah halal bagi Machiavelli.

Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca berita RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan!

Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan. Nilai agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas kepada dunia. Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS, contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der Spiegel pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia – Killer Epidemic in Sex Paradise (AIDS di Asia – Wabak Pembunuh di Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya. Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserang masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding dengan anak-anak lain (Rujukan: California Teenage Pregnancy Statistics).

Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di kalangan remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan yang membanggakan bagi dunia moden.

Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul.. Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat. Syariat mengharamkan zina. Nabi kita bersabda, Selepas dosa syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj yang tidak halal baginya! (Hadis riwayat Ahmad & Thabrani)

Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan sebaliknya lambang kemunduran dan kehancuran.

Kaum Lut hancur kerananya.Kota Pompei hancur kerananya.Empayar Rom juga hancur kerananya.Justeru, kembalilah ke pangkal jalan.
(Semoga jawapan ini juga mendatangkan manfaat kepada mereka yang lain)
ini aku dan untuk aku...
ada aku kesah pendapat korang...