Ahad, 26 April 2009

Sakitnya..


Seorang perempuan ditarik rambut oleh kekasihnya sebagai tarikan manja bergurau senda tetapi tetiba je perempuan itu menjerit manja 'sakitla syg..jgn la tarik kuat sgt' ngomel gadis itu pada kekasih kesayangannya..Kekasih yang disayangi menarik manja rambut itu tapi perasaan sakit tu tergambar dengan jelas pada riak wajah dan suara gadis itu tapi sedarkah semua yang rambut itu aurat yang nyata bagi seorang wanita..Tarikan manja pun telah mengeluh sakit inikan pula tarikan yang bakal dihadapi oleh orang yang mendedahkan auratnya ketika di dunia..Malaikat yang menjaga neraka Allah SWT bukan bersifat belas tapi bersifat garang, bengis dan kasar..Neraka itu bukan seperti kawah yang luas dan berapi tapi bertingkat-tingkat mengikut jenis kesalahan kita..berkampung-kampung mengikut jenis seksaan yang dikenakan pada kita yang berbuat kemungkaran kepada ALLAH SWT ketika di dunia..Ucapan aluan ketika masuk ke dalam neraka adalah kelaparan..pijak saja kaki ke dalam neraka perut terus terasa lapar..

Setelah itu ahli neraka meminta kepada malaikat penjaga neraka makanan untuk mengatasi kelaparan itu dan malaikat menghidangkan sejenis buah yang berduri bernama 'hamim' . Buah ini bersifat bulat dan berduri halus di luarnya dan jika dimakan akan tersangkut pada tengkuk manusia..

Makanlah manusia malang yang menghuni neraka buah itu dan terlekatlah buah itu maka mintalah manusia malang itu air bagi mengatasi itu..

Malaikat akan menghidangkan sejenis air yang mengandungi besi-besi halus yang bersifat menghancurkan seluruh isi perut manusia yang meminumnya..

Setelah diminum manusia malang itu terburailah segala isi perut mereka dan Allah tumbuhan semula isi perut itu..

Maka berkatalah manusia malang itu kepada malaikat penjaga mereka, "Kami mahu berjumpa ketua di neraka ini" lalu malaikat menjawab "Tiada siapa yang dapat membantu kamu disini"

Wallalhualam...Sedikit Tazkirah Dari:

MOHD HAFIZULLAH BIN AHMAD

Baling, Kedah, Malaysia.

26 april 2009, 1:47pm

Perjalanan aku, kamu dan dia


Perjalanan hidup ini umpama air yang mengalir lesu menuju ke destinasi yang pasti akan kita hampiri..Sepanjang perjalanan menuju ke destinasi pelbagai halangan dan rintangan yang terpaksa kita tempuhi..

Pelbagai onak dan liku yang mengajar kita erti sebenar kehidupan..mengajar kita erti sebenar perjalanan hidup..kehidupan yang pasti akan memberi kita sejuta pengalaman..sejuta kebahagiaan..sejuta keriangan..sejuta kepiluan..sejuta kesedihan..sejuta kekecewaan..

Tapi walau apa pun sejuta yang kita lalui tapi kita jangan lupa pada destinasi utama kehidupan kita..lautan yang luas itu..disitu tersembunyi kebahagiaan yang hakiki..disitu tersirat keperitan yang abadi..disitu juga terhampar janji Pencipta Yang Kekal Abadi..

Lautan itu janji Tuhan yang azali..Lautan itu tetap akan kita tempuhi..lautan itu tempat pembalasan terhadap apa yang kita beri kepada Illahi sama ada kita menuruti Perintah Illahi atau memungkiri arahan yang diperintahi..Hasil Nukilan:

MOHD HAFIZULLAH BIN AHMAD

Baling, Kedah, Malaysia.

Ahad, 26 April 2009, 11:07am

Dunia Mati..Aku Dan Kamu Juga Akan Mati


Tiada apa yang kekal abadi..dunia ini pasti mati..kita penghuni dunia ini pasti pergi jua meninggalkan dunia yang pasti mati..bukan mati seperti matinya insan yang direntap nyawa dari kaki sehingga tersentak hati tapi dunia mati seperti janji Illahi..Kiamat bakal menjelma sebagai penghenti usia bumi..disitu matinya seluruh isi bumi..Kamu menteri, kamu peragawati, kamu bangsawan, kamu biduawan..kamu pemilik gedung-gedung ternama..

Tapi walau apa pun jua kamu itu, kamu pasti mati..ajal mu menanti..itu janji Illahi..tiada yang terkecuali walaupun seorang Kekasih Illahi yang dicintai..

Kamu makhluk Tuhan yang tiada abadi..hanya Allah saja yang hakiki..malaikat jua pasti mati termasuk Izrail perentap nyawa setiap insani..dia jua akan mati..hanya Illahi yang kekal abadi..

Janganlah kita leka lagi meharungi dunia yang pasti mati ini..ingatlah yang kita akan menghadapi mati seketika nanti..adakah selepas membaca coretan ini ataupun sebelum sampai ke baris selepas ini..Kamu, aku dan teman disisimu akan mati..tambahan masa walau sedetik tidak akan diberi kerana itu janji Illahi..Kembalilah kita kepada Illahi..turuti perintah Illahi..jangan ingkari kerana kau belum tentu sempat memohon ampun dari Yang Maha Pengampun selepas ini..Hasil Nukilan:

MOHD HAFIZULLAH BIN AHMAD

Baling, Kedah, Malaysia.
Ahad, 26 April 2009, 11:07am
ini aku dan untuk aku...
ada aku kesah pendapat korang...