Khamis, 5 Februari 2009

Berita Dari Laman Web www.mykhilafah.com

KUALA LUMPUR 23 Dis - Bermula dari perdebatan Khairy Jamaluddin dengan Husam Musa berkenaan hukuman hudud di Kelantan, isu ini seterusnya menjadi isu panas dalam negara. Sebenarnya isu ini diburukkan sedemikian rupa oleh UMNO untuk melihat musuh mereka berpecah belah. Sudahnya, kenyataan Husam Musa bahawa PAS komited untuk melaksanakan hukuman hudud jika barisan pembangkang mendapat kuasa kelak, kini nampaknya telah menjadi senjata utama UMNO dalam usaha mereka menawan Kuala Terengganu.

Isu ini digunakan sepenuhnya oleh UMNO untuk melihat keretakan hubungan tiga parti utama dalam Pakatan Rakyat, terutamanya DAP. UMNO tahu bahawa DAP tentunya akan melenting bila isu hudud dibangkitkan. Maka keluarlah komen dari DAP yang semangnya sangat anti-hudud atau anti penerapan apa jua hukum Islam.

Bukan setakat memprovokasi DAP, bahkan pemimpin UMNO mencabar PAS supaya membentangkan rang undang-undang hudud di negeri-negeri yang diperintah pakatan pembangkang sekiranya benar parti itu komited dalam melaksanakan hukum tersebut.

Sebagaimana di laporkan oleh Utusan Malaysia, sebuah akhbar utama alat propaganda UMNO, beberapa orang pemimpin UMNO ketika memberikan pendapat mereka berkata, jika PAS gagal membentangkannya khususnya di negeri Perak yang mana wakil parti itu menjadi Menteri Besar, ia membuktikan parti berkenaan hanya menggunakan isu agama untuk tujuan politik.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berkata, soal hudud jelas sengaja dibangkitkan kembali atas keperluan PAS untuk berhadapan Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu kerana pengundinya majoriti orang Melayu. Bagaimanapun, kata beliau, sekiranya kawasan itu tidak ramai pengundi Melayu, PAS bukan sahaja sunyi sepi dalam isu hudud, malah sanggup pula menyokong calon DAP yang terang-terang tidak mahu menerima dasar mereka. ''Ini menandakan bahawa pakatan pembangkang ada masalah. Kalau pengundi faham dilema yang ada, saya percaya mereka tidak akan mengundi pembangkang kerana mereka tidak konsisten. ''Cara mereka, kalau di kawasan Melayu cakap lain di kawasan Cina cakap lain,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Kenyataan Husam PAS akan tetap melaksanakan hukum hudud sekiranya berpeluang memerintah di peringkat Pusat dikritik hebat oleh sekutu Pas dalam pakatan pembangkang khususnya DAP yang menolak keras perkara tersebut dan menyifatkan hudud tiada dalam manifesto pakatan pembangkang.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Noh Omar berkata, kredibiliti PAS dalam menegakkan hukum hudud jelas boleh dipersoalkan kerana mereka tidak konsisten mengenai perkara itu. Menurutnya, parti itu hanya mempolitikkan hukum Allah kerana bercakap mengenainya apabila ada keperluan. Beliau menambah, jika dilihat di negeri Selangor dan Perak yang pembangkang berkuasa, soal hudud langsung tidak menjadi agenda mereka.

''Bila nak pilihan raya kecil (Kuala Terengganu) yang majoriti kawasan Melayu, mulalah nyanyi lagu lama (hudud), tetapi bila tanya di Selangor atau Perak, dia kata matlamat untuk negeri kebajikan. Sebenarnya, macam mana PAS nak tegakkan hudud, kalau di Pulau Pinang pasal program tarian i-Dance itu pun mereka diminta tidak bersuara, ini kan pula hudud. Sebab itu, DAP cakap macam-macam pasal hudud, tetapi Exco agama pakatan pembangkang yang terdiri daripada orang Pas, senyap saja. Kalau betul mereka pejuang hudud, saya cabar Exco agama mereka letak jawatan,'' tegasnya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Razali Ibrahim berkata, kenyataan terbaru Husam itu sebenarnya membenarkan dakwaan selama ini bahawa PAS menggunakan agama untuk tujuan politik.

Beliau yang juga Ketua Pemuda UMNO Johor berkata, ini dapat dilihat bagaimana masa pilihan raya umum lalu, isu hudud tidak kedengaran, tetapi untuk Kuala Terengganu ia dibuka semula kerana mereka tahu orang Islam amat sensitif dengan soal agama. Jadi, ini bukan cara berpolitik yang bertanggungjawab. Sebab itu, saya amat dukacita dengan cara ini yang menggunakan agama sebagai alat bagi mencapai kemenangan. Dari dulu lagi orang bercakap pasal ini, tetapi sekarang nampak lebih jelas kerana tiba-tiba sahaja ia dibangkitkan, tetapi lepas berakhir pilihan raya kecil ini, saya yakin hudud akan kembali senyap,'' jelasnya. [Utusan Malaysia 23/12/2008]

Jika kita meneliti komentar dalam akhbar dengan mata yang celik dan dengan telinga yang terbuka, maka satu kesimpulan yang pasti iaitu, isu hudud sering dimainkan oleh UMNO untuk mendedahkan kelemahan PAS untuk melaksanakannya. Dalam pada itu mereka sebenarnya lupa bahawa salakan mereka itu terkena pada diri mereka sendiri. Mereka kononnya prihatin untuk melihat PAS membentangkan draf hudud di negeri Pakatan Rakyat, namun selama 50 tahun pemerintahan UMNO di Malaysia, apakah yang UMNO lakukan untuk menerapkan hukum Allah ini? Sepatutnya UMNO yang menguasai kerajaan Pusat sejak sekian lama, bekerjasama dengan PAS memartabatkan Islam, tetapi nampaknya UMNO tidak lebih dari berada dalam satu kandang dengan pemimpin DAP untuk membantah penerapan hukuman Islam.

Walaupun hudud bukanlah satu-satunya hukuman Islam, namun apa sahaja yang jika ianya diperintahkan secara qat’ie (secara jelas) di dalam Al-Quran dan Sunnah, kita dilarang mempertikaikannya, apatah lagi mengabaikannya. Hukuman hudud bertujuan untuk mencegah secara umum dan bukan sekadar menghukum sahaja. Jika hudud itu ditakuti oleh manusia, inilah menunjukkan betapa hebatnya hukuman Allah yang bersifat mencegah. Namun bagi pemerintah sekular seperti Malaysia, penguatkuasaan hukuman hudud mestilah mengambil kira sensitiviti kaum lain, dan oleh sebab kaum lain sensitif berkenaan hudud, maka ia tidak boleh dilaksanakan. Ya, berilah apa jua alasan yang kalian mahukan di dunia dan di akhirat nanti barulah kalian tahu betapa hebatnya neraka Allah bagi mereka yang menolak hukumNya.

Penerapan hukum Islam adalah wajib, bukan sahaja hudud, malah qisas, ta’zir dan mukhalafat adalah kesemuanya merupakan "uqubat" yang wajib diterapkan. Selain itu, terdapat hukum-hukum lainnya di bidang pemerintahan, ekonomi, sosial, pendidikan, dasar luar negeri dan lain-lain lagi yang kesemuanya wajib diterapkan oleh pemerintah. Peri pentingnya hukuman hudud dalam Islam, di mana ia menjadi salah satu syarat utama untuk mengatakan sama ada negara itu Islam atau tidak.

Siapalah UMNO dan pemimpin UMNO yang tidak pernah mahu menerapkan hukuman ini, malah sentiasa bermain-main dengan isu agama ini untuk kepentingan politik mereka? Alangkah beraninya mereka mencabar Allah dengan menerapkan hukum sendiri dan menolak hukum Allah!!! Para pemimpin ini perlu melihat semula pegangan akidah mereka dan memikirkannya dengan mendalam, kerana nampaknya bila memperkatakan hukuman Islam, mereka sentiasa tunduk kepada orang yang bukan Islam, bahkan sanggup berbasa-basi dan berkompromi dengan golongan kafir di Malaysia dalam perkara ini. Jika parti kafir seperti DAP begitu kuat mempertahankan ideologi anti-hududnya, sudah selayaknyalah mereka dengan kekufuran mereka itu. Namun, nampaknya UMNO pun dua kali lima dalam hal ini. Na’uzubillah min zalik.

Tiada ulasan:

ini aku dan untuk aku...
ada aku kesah pendapat korang...